Moduł Użytkownicy służy do dodawania osób zarządzających w przedsiębiorstwie i nadawania im uprawnień.


Użytkownicy wyświetlani są w porządku alfabetycznie rosnącym ze względu na dane znajdujące się w drugiej kolumnie. Klikając na nagłówek wybranej kolumny zmieniamy sposób sortowania ze względu na dane znajdujące się w wybranej kolumnie. Klikając ponownie na ten sam nagłówek kolumny, zmieniamy sposób sortowania z rosnącego na malejący lub z malejącego na rosnący.



Narzędzia w module Użytkownicy:


Wyświetlane kolumny tabeli z danymi:


  • Nazwisko - nazwisko użytkownika
  • Imię - imię użytkownika
  • Dział firmy - nazwa działu firmy przypisana do użytkownika
  • Edycja danych - zaznaczenie pozwala na edycję danych przez użytkownika
  • Edycja planów - zaznaczenie powoduje brak uprawnienia do bieżącej edycji kalendarza
  • Dane poufne - informacja o przyznanym poziomie uprawnień do danych poufnych
  • Powiadomienia pracowników - zaznaczenie pozwala na wyświetlanie się na pasku Powiadomienia wszystkich aktywnych zdefiniowanych zdarzeń w module Pracownicy/Kartoteka
  • Powiadomienia maszyn - zaznaczenie pozwala na wyświetlanie się na pasku Powiadomienia wszystkich aktywnych zdefiniowanych zdarzeń w module Maszyny
  • Powiadomienia narzędzia - zaznaczenie pozwala na wyświetlanie się na pasku Powiadomienia wszystkich aktywnych zdefiniowanych zdarzeń w module Narzędzia
  • Powiadomienia wyposażenia BHP - zaznaczenie pozwala na wyświetlanie się na pasku Powiadomienia wszystkich aktywnych zdefiniowanych zdarzeń w module Pracownicy/Wyposażenie BHP
  • Uprawnienia administratora - nadanie uprawnień jakie posiada Administrator (Użytkownik z przyznanym uprawnieniem Administratora nie ma możliwości nadania uprawnień Administratora innym użytkownikom)


Administrator programu

Głównym administratorem programu jest użytkownik domyślnie nazwany "Administrator", który dodatkowo wyróżniony jest w tabeli kolorem jasno-fioletowym. Zarządzanie użytkownikami, działami oraz parametrami programu odbywa się tylko z poziomu administratora. Konto Administratora ma domyślnie ustawione pełne prawa do edycji oraz przypisany dział "Dowolny". Zmiana tych parametrów jest zablokowana. pozostałe parametry można ustawić.


Podręczne menu

Aby wyświetlić podręczne menu należy kliknąć prawym przyciskiem myszki na wybranej pozycji lub w dowolnym miejscu w oknie.


Dodaj [Ins]

Edytuj

Usuń [Del]

Ustawienia tabeli

Eksportuj

Podgląd wydruku

Drukuj

Szybkie drukowanie

Szablony


Dodanie nowego użytkownika

Aby dodać nowego użytkownika należy kliknąć ikonę lub z podręcznego menu wybrać opcję "Dodaj" lub wcisnąć na klawiaturze przycisk "Insert". Na ekranie pojawi się okno "Użytkownik" z zakładkami "Dane" oraz "Uprawnienia".



Dane zakładki "Dane":


  • Imię - imię użytkownika
  • Nazwisko - nazwisko użytkownika
  • Adres e-mail - adres mailowy użytkownika
  • Adres e-mail (bezpieczeństwo) - adres mailowy, na który zostanie wysłana lista pracowników aktualnie przebywających w firmie (po kliknięciu ikonki )
  • Dział firmy - nazwa działu/działów firmy, do którego administrator nadał użytkownikowi prawo
  • Blokada bieżącej edycji kalendarza - informacja o ograniczeniu uprawnienia do bieżącej edycji kalendarza
  • Powiadomienia o pracownikach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o pracownikach
  • Powiadomienia o maszynach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o maszynach
  • Powiadomienia o narzędziach - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o narzędziach
  • Powiadomienia o wyposażeniu BHP - informacja o przyznanym uprawnieniu do widoczności powiadomień o wyposażeniu BHP
  • Ustaw hasło - informacja o możliwości ustanowienia hasła dostępu
  • Wymuś zmianę hasła po pierwszym logowaniu - opcja umożliwiająca wymuszeniu zmiany przyznanego użytkownikowi hasła na swoje
  • Hasło - hasło dostępu do programu dla użytkownika
  • Powtórz hasło 



Wyświetlane parametry zakładki Uprawnienia:


  • Nazwa - nazwa działu/moduły programu
  • Dane poufne -  informacja o przyznanym poziomie uprawnień do danych poufnych
  • Edycja danych - informacja o przyznaniu użytkownikowi uprawnień do edycji danych
  • Blokada bieżącej edycji kalendarza - informacja o ograniczeniu uprawnienia do bieżącej edycji kalendarza
  • Dane poufne - informacja o nadanym poziomie poufności działu/modułu programu
  • Aktywny - informacja o aktywności działu/modułu
  • Edycja -informacja o możliwości edycji działu/modułu programu


Aby wyłączyć aktywność całego działu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego działu w  kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".

Aby wyłączyć aktywność wybranego modułu użytkownikowi należy w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia po przez dwuklik w komórce wybranego modułu w  kolumnie "Aktywny" wyłączyć "P".


Aby nadać uprawnienie do edycji danych użytkownikowi należy po pierwsze zaznaczyć w zakładce Użytkownik/Parametry odpowiedni parametr, a następnie w tabeli zakładki Użytkownik/Uprawnienia przyznając prawo do edycji najpierw wybranego działu a następnie wybranego modułu/modułów po przez dwuklik w wybranej komórce kolumny "Edycja".


Po uzupełnieniu danych należy wcisnąć przycisk "Ok", aby dodać użytkownika do bazy. W każdej chwili możemy zrezygnować z dodawania nowego użytkownika wciskając przycisk "Anuluj".

Ustawiając użytkownikowi prawo do edycji jednego z działów zezwalamy na pełną możliwość wprowadzania zmian, jak dodawanie, edytowanie i usuwanie. Brak prawa do edycji pozwala jedynie na przeglądanie danych bez możliwości jakiejkolwiek zmiany.


i Dodatkowo Administrator w każdym module programu po przez opcję "Ustawienia tabeli" może nadać poziom poufności każdej kolumnie w tym module z osobna. Pozwala to na dodatkowe, oprócz przyznanych poziomów dostępu do danych poufnych użytkownika, uszczegółowienie dostępu do danych wybranych kolumn.


Edycja użytkownika

Aby edytować użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i kliknąć ikonę  lub z podręcznego menu wybrać opcję "Edytuj". Można także kliknąć dwukrotnie lewym przyciskiem myszki w dowolne pole wybranego użytkownika. Aby zatwierdzić wprowadzone zmiany należy kliknąć przycisk "Ok". Klikając przycisk "Anuluj" rezygnujemy z edycji parametrów użytkownika.

Usunięcie użytkownika

Aby usunąć użytkownika należy zaznaczyć go w tabeli i kliknąć ikonę lub z podręcznego menu wybrać opcję "Usuń". Użytkownika domyślnie nazwanego "Administrator" nie da się usunąć.

Ustawienia tabeli

Informacje na temat ustawień tabeli znajdują się w dziale "Ustawienia tabeli".

Eksport

Aby wyeksportować dane należy z podręcznego menu wybrać jedną z opcji eksportu.

Podgląd wydruku

Wybierając z podręcznego menu opcję "Podgląd wydruku" lub klikając ikonę możemy zobaczyć wygląd strony zanim zostanie wydrukowana.

Drukowanie

Aby wydrukować dane należy z podręcznego menu wybrać opcję "Drukuj" lub kliknąć ikonę . Drukowanie odbywa się na podstawie wybranego szablonu.  

Szablony

Informacje na temat szablonów znajdują się w instrukcji "Szablony wydruku".